A tört chili vagy chilipehely sokoldalúan használható ízesítő Ha száraz chilivel főzünk, olajban pirítsuk, így a színt és az ízét jól kihozza. Az egész vagy durvára tört paprikát hosszabb ideig lehet pirítani, de a finomra őrölttel vigyázzunk, csak néhány másodpercig szabad, különben megég. Indiában a helyi piacokon jellegzetes látvány a kupacokba pakolt őrölt vörös chili por és az őrült sárga kurkuma halmok. Indiában a legolcsóbb zöldségfélék közé tartozik. Minél kisebb a chili, annál nagyobb az ereje, ami a magokban rejlik, mivel abban halmozódik fel a legtöbb kapszaicin. Csípőssége mértékét ez okozza. Hűvös, száraz helyen tartandó. Kezdetben a meleg éghajlatú országokban használták a chilit, mivel a chilit tartalmazó ételek hűsítően hatottak az emberekre. Ennek oka, hogy a test hőmérsékletét csökkenti a paprika által kiváltott izzadás. A tört chili földimogyorót, diót, szóját, tejet, búzát, szezámot és mustárt feldolgozó létesítményben készült.